esküvőszervezés - esküvő szervezése

1. oldal - 2. oldal - 3. oldal


Ültetőkártya, fali ültetőtábla
Szinte minden esküvőn alapvető kellék a névvel ellátott asztali ültetőkártya, nagyobb esküvők esetén pedig hasznos lehet már a terem bejáratánál elhelyezni a falra egy ültetőtáblát is, ami a terem alaprajzát és az asztalokat vázolva irányítja útba a násznépet.

Menükártya
Szinte elengedhetetlen kellék, az emberek általában szeretik tudni, hogy mi vár rájuk, hogyan osszák be gyomruk kapacitását, illetve hogy milyen italokat lehet rendelni/kérni.

Beszédek
Igazán hatásos tud lenni, ha az örömapa, a keresztapa, vagy a vőlegény tart egy beszédet. Arra kell figyelni, hogy a vőfély (és az esküvői fotós is) mindenképp tudjon erről, legyen a beszéd szerves része a forgatókönyvnek.

esküvői menü

Nyitótánc
Hagyományosan az ifjú páré az első tánc a lakodalomban. Így érdemes már közvetlenül a vacsora után időzíteni, sok vendég illendőségből nem táncol addig, amíg a pár meg nem nyitja a táncteret.

 

Lakodalmi játékok
Ebben a részben néhány lakodalmi játékot sorolok fel, melyek kellemes szórakozást nyújtanak a násznépek. Természetesen rengeteg verziója látott már napvilágot ezeknek a lakodalmi játékoknak, itt csak egy rövid ízelítőt találtok a vőfélyek széles játékpalettájából.

Gyümölcstánc:
Egy nagyon egyszerű lakolalmi táncos játék. A násznép tagjai párokban táncolnak, oly módon, hogy a homlokukkal megpróbálnak megtartani egy almát vagy narancsot. Amelyik pár homloka közül kicsúszik a gyümölcs, az kiesik a játékból, így a végén egy páros lesz a győztes.

Lufitánc:
Hasonló az előző tánchoz, ám itt egy-egy lufit kötnek a hölgyek bokájához, és a táncoló pároknak ki kell durrantania a többi pár lufiját. Az nyer, akinek a lufija a legtovább bírja.

Tojásgörgetés:
A vőlegény feláll egy székre kis terpeszben, a menyasszonynak pedig egy tojást kell átgörgetnie az egyik bokájától a másikig a nadrágján keresztül.

Lábfelismerés:
Az egyik legismertebb lakodalmi játék. A vőlegény és a menyasszony is lehet a főszereplő. Ha a vőlegényt választja a vőfély, akkor a násznépből néhány hölgyet (és a menyasszonyt) ültetnek egy széksorra, ahol mindenkinek szabaddá kell tennie a bokáját/vádliját. A vőlegény feladata, hogy bekötött szemmel felismerje kedvese lábát.

Kvízjáték cipővel:
A vőlegény és a menyasszony leülnek a tánctér közepére egymásnak háttal egy-egy székre. Leveszik a cipőjüket, és mindketten kezükbe fognak egy vőlegény és egy menyasszonycipőt is. A vőfély vagy ceremóniamester kérdéseket tesz fel róluk. Mindkettőjüknek az a feladat, hogy ha úgy érzik, hogy a kérdés (pl. ki a hangosabb veszekedésnél) inkább a vőlegényre igaz, akkor a vőlegény cipőjét kell felemelniük, ha inkább a menyasszonyra, akkor pedig a menyasszony cipőjét. A játék lényege tehát, hogy ugyanazt a cipőt emeljék a magasba a kérdések során, hisz ez bizonyítja, hogy ismerik egymást, egymás szokásait...

Székfoglaló játék:
A tánctér közepén kör alakban elhelyeznek jó sok széket. A násznépnek táncolnia kell, majd amikor a vőfély megállítja a zenét, mindenkinek el kell foglalnia egy széket. Minden körben kivesz a körből egy széket a vőfély, így csökken a játékban lévő táncosok száma. A végén pedig már csak egy szék marad, így egyvalaki nyerhet a násznépből. Gyakran egy üveg pezsgő a játék tétje.

Seprűtánc:
Ehhez a játékhoz egy seprűt vagy partvist szoktak használni. Szabálya nagyon egyszerű: párokban táncol a násznép, a seprűt pedig ha megkapja egy pár, amilyen gyorsan csak tudja, át kell adnia egy másik táncoló párnak. Az a pár esik ki, akinél a seprű van, amikor a zene megáll. Így minden körben kiesik egy pár, és a végén egy győztes táncospár marad.

Kocsijáték:
Ebben a játékban a násznép néhány tagja a tánctéren leül egy pár székre. A székek halmaza egy lovaskocsit szimbolizál, így minden szék a lovaskocsi egy-egy részét jelképezi. Vannak kerekek, lovak, kocsihajtó, és persze van vőlegény és menyasszony is, mint utasok. A vőfély egy humoros történetet mesél el. A feladat az, hogy ha valaki a történet során meghallja a saját nevét (pontosabban amit jelképez, pl. "kerék"), akkor fel kell állnia és gyorsan vissza is kell ülnie. Ha valaki téveszt, akkor innia kell egy felest. Egy jó hosszú történet során elég sok hibázás fordul elő ahhoz, hogy egy nagy ivászatba torkoljon a játék.

Újságpapír tánc:
Minden párnak egy újságpapíron kell táncolnia, amit időről időre félbe kell hajtani. Egyre nehezebb így táncolni, ha valaki lelép az újságról, akkor kiesik. A végén tehát egy pár győzedelmeskedik.

Bolondmenyasszony:
Többféleképpen is szokták játszani, lényege, hogy a vőlegény egy menyasszonynak öltözött férfivel kell, hogy táncoljon, vagy valamilyen feladatot elvégezzen.

Cipő választás:
A hölgyek elhelyezik a cipőjüket a tánctér közepén. A cipőhalmazból aztán minden férfi választ egy cipőt, és a tulajdonosával táncol egyet. A tánc beindításához, felpörgetéséhez ideális játék.

Lányok és fiúk tánca:
Itt a hölgyek és a férfiak egy-egy sort alkotva táncolnak egymással szemben. A hölgyek rendszerint kánkánt, a férfiak pedig csárdást. Egyfajta viadal (verseny) is a két fél között. Természetesen a végén a hölgyeket szokták győztesnek kikiáltani.

Pénzsöprés:
A násznép aprópénzt dobál a tánctér közepére, amit az ifjú párnak össze kell söpörnie, össze kell gyűjtenie. Egy szatyrot, seprűt és lapátot kapnak a feladathoz. Gonoszabb násznéptagok persze mindent elkövetnek, hogy a párnak minél nehezebb dolga legyen.

 

További lakodalmi hagyományok-babonák
Talán még a lakodalmi játékoknál is nagyobb a lakodalmi hagyományok illetve babonák száma. A teljesség igénye nélkül néhány szó a legelterjedtebbekről:

Küszöbön átemelés:
A férj ölbe kapja és átviszi a menyasszonyt a közös otthonuk küszöbén. A babona szerint így megvédi őt a gonosz szellemektől, akik a küszöb alatt szoktak megbújni.

Valami régi, új, kék, kölcsön kapott:
A menyasszonynak az esküvő napján viselnie kell valami régit, újat, kéket és egy kölcsönkapott tárgyat is. A régi a menyasszony hajadonéletét jelképezi, az új a házasságát, a kék a hűséget (általában harisnyakötő), a kölcsönkapott pedig a barátságot és szeretetet.

Kisfiú a menyasszony ölében:
Az esküvői vacsora alatt a menyasszony ölébe egy kisfiút ültetnek. A termékenységet jelképezi, a babona szerint így biztosan születik fiú örökös.

Só és kenyér:
Az esküvő után az ifjú párt sóval és kenyérrel kínálják. Szimbolizálja, hogy ettől kezdve együtt osztoznak mindenen a közös életükben. A kenyér és a só azt is jelképezi, hogy ne kelljen nélkülözniük majd a házasságuk alatt.

Fátyol:
A fátyol az ártatlanság jelképe. A babona szerint megvédi a menyasszonyt a gonosz szellemektől. Úgy tartják, az a koszorúslány, aki felpróbálja a fátylat, elcsábítja majd az ifjú férjet.

Menyasszonyi ruha megpillantása:
Van olyan babona, mely szerint a menyasszonyi ruhát a vőlegény nem láthatja, csak teljesen kész állapotában. Ha öltözködés alatt megpillantja, az szerencsétlenséget jelent.

Porcelántörés:
Germán szokás szerint az ifjú párra leselkedő gonosz szellemeket cserép vagy porcelántárgyak összetörésével üldözik el. Előfordul, hogy kombinálják ezt a szokást a pénzsöpréssel, így az ifjú párnak az aprópénzt és a porcelándarabokat együtt kell összesöpörni.

 

Gyertyafénykeringő
Tradicionális elem, általában mindig sikere van. A gyertyák kiosztását kell jól időzíteni, itt is nagy felelőssége van a vőfélynek.

Koreográfiás tánc
Sok pár gyertyafénykeringő helyett (vagy azon túl) előad egy szabadabb stílusú tánckoreográfiát is. Kedves meglepetés tud lenni egy esküvőn.

gyertyafénykeringő

Menyasszonytánc
Egyetlen eleme az esküvőnek, amiből anyagilag jól jöttök ki :)

Menyasszonyszöktetés
Akár megtervezett része a lakodalomnak, akár ad-hoc rabolják el a haverok, arra érdemes figyelni, hogy erős ember rabolja el a menyasszonyt. Láttam már hasra esést menyasszonnyal... A menyasszonyszöktetés után szokás szerint a vőlegénynek egy feladattal kell "kiváltania" a menyasszonyt.

Esküvői torta
Rengeteg féle esküvői torta létezik, ám a legelterjedtebb az emeletes marcipánnal bevont fehér torta. Egy kedves megoldás, ha minden emelete a tortának más ízű, így a vendégek választhatnak a szeletek közül. Ami még ide kellhet: elegáns tortaszeletelő kés, mini tűzijáték, tortafigurák. Tűzijátékból érdemes a hosszabb változatot beszerezni, hogy minél tovább tartson. Ez egy fontos pillanat, könnyen előfordulhat, hogy mire betolják elétek a tortát, már csak pár másodpercig fog égni a tűzijáték. Esküvői torták tekintetében az alábbi szolgáltatókat érdemes felkeresni: www.horvathcukraszda.hu, www.patakicukraszda.hu, www.cziniel.hu. Az esküvői torta felvágása többféleképpen is megoldható. Természetesen az ifjú pár vágja meg a tortát. Az első szeletet gyakran maguknak vágják, és egymást kínálják meg, de szokták a torta mellett ácsingózó kisgyerekeknek is adni, illetve az örömszülőknek. Kisebb esküvőknél a pár vágja fel az egész tortát és mindenkit személyesen megkínál, de nagyobb esküvőknél egy idő után gyakran a személyzet folytatja a tortavágást, az ifjú pár pedig kistányéron kiviszi a vendégeknek a tortaszeleteket.

esküvői torta
esküvői fotózás

Fotóvetítés
Rendkívül hangulatos és humoros esemény válhat belőle, főleg ha az ifjú pár kommentálja a fotókat! Szokás gyerekkori fotókat vetíteni, de az is kezd elterjedni, hogy az esküvői fotós által az esküvőt megelőzően készített engagement session-ös fotókat vetíti le a pár a násznépnek. Az engagement session-ről és egyéb esküvői fotós kérdésekről a kérdés-válasz menüben találtok bővebb információt!

Grillázstorta - égetettcukor törés
Főleg vidéken van hagyománya, ahol általában a násznép viszi a tortát a párnak ajándékként. A torták formájának csak a fantázia szab határt, a hagyomány szerint dísze, pompája emeli a lakodalom fényét. Egyfajta versengésre is alkalmat ad: ki hozza a legszebb, legnagyobb, legegyedibb grillázstortát. Manapság főként csak egy torta van, amit maga a pár visz a lakodalomba. Éjfél után aztán egy kalapácsnak látszó tárggyal (vagy puszta ököllel) felaprítják a grillázstortát (vagy tortákat), majd a darabokat körbekínálják a násznépnek. Ez az esemény nagyon jó feszültségoldó a lakodalom vége felé. A grillázstorta amellett, hogy finom, nagyon laktató is egyben, általában 1 négyzetcentiméternyi darabnál többet már senki nem tud enni belőle...

grillázstorta

Éjféli vacsora
Leggyakrabban töltött káposzta vagy marhapörkölt, mindenesetre érdemes feltűntetni a menükártyán is, hogy a nagyevők be tudják osztani a kapacitásukat. A legtöbb helyen külön kell fizetni az éjféli vacsoráért (azaz nincs benne a menücsomagban). Ekkor érdemes figyelembe venni, hogy éjfélkor már nem tudnak annyit enni a vendékek, mint a vacsora alatt, így kevesebb adagra van szükség. Bevált szokás, hogy a teljes létszám felére kérnek éjféli vacsorát.

 

1. oldal - 2. oldal - 3. oldal